Slo Eng

Teče, žubori, odžeja. Bistra, lahkotna in večna. Nemoteno, sama zase, pronica skozi naravni filter kamnin. Smuka se med pokončnimi bukovci, ki jo že stoletja objemajo, varujejo in ohranjajo zaklad globočin. Ujeta v lepoto nove podobe, a še vedno dovolj prosta in svobodna, z okusom neokrnjenega življenja.

 

Biser globin. Požirek narave. Oda življenju. Obljuba okolju. Pobeg.

Za njeno lažje prepoznavanje med slabovidnimi, smo na plastenko v Braillovi pisavi dodali napis Izvirska voda Oda.

Novice

PRVO POLETJE METODE SKOVIK

Sovice naj bi bile tihe, skoraj neslišne, mirne in aktivne predvsem ponoči. Metoda Skovik, ki smo jo k življenju obudili letos spomladi, je najbrž tista izjema, ki potrjuje pravila. Planinsko sezono je namreč preživela kar se da aktivno ter svoje modrosti delila po širni Sloveniji. Nič kaj mirna in tiha ni bila. V svoji navihani opravi je zabavala in poučevala številne otroke, ki so se ji pridružili v njenih ustvarjalno-izobraževalnih delavnicah.

delavnica2web

Srečali ste jo lahko na Mrzlici, Smrekovcu, Zelenici, Čavnu, Mali planini, Razorju, Vogarju in Šmohorju. Tja je prišla skupaj z ekipo Gremo v hribe in mlade nadobudne planince učila o tem, kaj se dogaja z vodo v naravi, o vodnem krogu, vrstah in varovanju vodnih izvirov ter jim prikazala postopek filtracije vode. Polna znanja o drevesnih vrstah, njenih domovanjih, je otroke in njihove starše na igriv in zanimiv način podučila o macesnu, bukvi, gorskemu javorju, boru, orehu, velikemu jesnu, divji češnji, hrastu in lipi. To so namreč najbolj razširjena in najpomembnejša drevesa v Sloveniji, ki jih Metoda odlično pozna.

mami in otrokweb balon metoda web

Otroci so z druženja z navihano Metodico v dolino vsakič prišli malce pametnejši. Le kako ne bi, če pa vsako jutro, poleg obveznih kislih glist (te so njene najljubše) in želodove kave, gospa Skovikova poje še dnevno dozo naravovarstvene in okoljske pameti. A se poleg učenosti ponaša še z eno izjemno lastnostjo. Njena ustvarjalnost ne pozna meja. Zato so lahko na vseh hribskih delavnicah otroci barvali njeno podobo, iz različnih materialov izdelovali njene dvojnice in škatlice, v katere so shranili igrico Spomin. To je zasnovala posebej za otroke, da se bodo učili o drevesih in njihovih plodovih, predvsem pa, da bodo z igrico izzivali svoje starše ter skrbeli za ohranjanje njihove miselne prožnosti, ki jim leta ne delajo nobenih uslug, ter za dodatno urjenje spomina in, seveda, zabave. Brez te pri Metodi ne gre!

Majice z MSwebmetoda na majici in znak_web

Največji hit je postregla s širjenjem praktičnega znanja o starodavni obrti sitotiska na majice. Ker je njena samopodoba v vrhunskem stanju (njen prijatelj Zlatko – saj ga poznate, tisti kozel, ki misli, da ima zlate roge? – ji večkrat očita, da je samovšečna) je z otroki in številnimi odraslimi na majice natisnila kar svojo podobo. A ji nič ne zamerimo. Res je prikupna. Majice z njenim likom pa pravi hit. Zato smo jo nekajkrat poslali tudi v dolino, kjer se je predstavila javnosti na delavnicah v Mariboru, Celju in Ljubljani. Kamor je prišla, je s svojo nalezljivo pozitivno naravnanostjo in pestro ustvarjalnostjo požela veliko zanimanja.

 

Še ne enoletna Metoda Skovik je osvojila mlada in malo manj mlada srca. V svoji vlogi se je odlično znašla in sedaj, ko je planinske sezone konec, je malce otožna. Skrbi jo, da jo bo od silne modrosti začela boleti glava.

piskamiska z metodico_web Metoda Skovik_web

 

Zato bomo poskrbeli, da jo boste lahko kmalu ponovno kje srečali, kjer bo lahko svoja znanja skovikala in prenašala na mlade in stare. Kdo ve, katero področje bo preštudirala to zimo?

NAGRADNA IGRA "FIT Z ODO" JE ZAKLJUČENA

Vsem sodelujočim v nagradni igri, ki je potekala od 1.maja pa vse do 30. junija 2015 se zahvaljujemo za sodelovanje.  Poslali in naložili ste mnogo utrinkov iz narave,  kar nas iskreno veseli. Za tole objavo smo jih izbrali le nekaj.

leto2013 173Lili Dragas

Narava oz. gozd, katere del je, je naše zatočišče, naša inspiracija, naš antistres program. Zato smo še toliko bolj zavezani, da jo vsak po svoji moči ohranjamo v dobri kondiciji.

 

Brigita Polutnik, Nabiranje čemaža na poti na Mrzlico ( 1122m )

Nagrajencem ki so prejeli vikend paket v Garden Village Resort-u na Bledu želimo, da ga čim lepše preživijo, ostalim nagrajencem pa želimo, da prejete nagrade čim bolj koristno uporabljajo. Če kdo želi vpogled v seznam nagrajencev, ga najde tukaj.

 

 

Pitje zadostne količine vode je del zdravega življenjskega sloga. Seveda tudi ni vseeno, po kakšni vodi sežemo. Vode se med seboj razlikujejo, tako po mineralni sestavi kot po načinu polnjenja. Večina najpomembnejših informacij o sestavi vode potrošniki najdete na deklaraciji izdelka.

Oda sestava

Več o tem, kako se vode med seboj razlikujejo, pa si lahko preberete tukaj.

 

 

 

 

 

 

Ker je stres v današnjem času žal pogosti spremljevalec, vse še enkrat vabimo k ogledu in preizkusu, kako se sproščati v gozdu,  s pomočjo vaj, ki jih je za vse nas pripravila Urška Dolinšek. Najdete jih tukaj.

FitZOdo-4417(150411)

 

Pobeg nazaj v naravo, daleč v neokrnjen gozd. Včasih je to vse, kar potrebujemo. Oda. Le voda.

Embalirana izvirska voda Oda uspešno prestala dodatna testiranja

V Pivovarni Laško so jeseni, v želji, da svojim uporabnikom zagotavljajo kredibilne informacije o svojih izdelkih in v skrbi za zagotavljanje resnično visoke kakovosti izdelkov dali  embalirano izvirsko vodo Oda na dodatno analizo, v medijih zadnje čase čedalje bolj izpostavljeno genotoksično oz. mutageno aktivnost. Nacionalni inštitut za biologijo, Oddelek za gensko toksikologijo in biologijo raka, je izvedel testiranje genotoksičnosti (oz. mutagenosti) embalirane izvirske vode Oda s Salmonella/mikrosomalnim testom povratnih mutacij (Ames test) s sevi Salmonella typhimurium TA98 in TA100 ter testiranje vpliva embalirane izvirske vode Oda na nastanek mikrojeder, nukleoplazmatskih mostičkov in jedrnih brstov v celicah humanega hepatoma HepG2 in vitro.

Rezultati so pokazali, da pri testiranju vzorec embalirane izvirske vode Oda ni povzročil mutacij pri Salmonella typhimurium sevi TA98 in TA100, zato ga lahko smatramo kot ne-genotoksičnega (nemutagenega) v bakterijskem testnem sistemu povratnih mutacij (Ames test). Vzorec izvirske vode Oda prav tako pri nobenem testiranem odmerku ni povzročil povečanega nastanka mikrojeder (MN), nukleoplazmatskih mostičkov (NPB) in jedrnih brstov (NBUD). V sklepu so na inštitutu zapisali, da vzorec embalirane izvirske vode Oda ne povzroča strukturnih in številčnih kromosomskih aberacij in ga smatrajo za in vitro ne-klastogenega (test CMBN).

Pivovarna Laško vodo iz okoliškega hribovja uporablja kot pomembno surovino pri varjenju piva in  le-ta predstavlja eno od primerjalnih prednosti podjetja.  Pivovarna Laško je tudi koncesionar za vodooskrbo v Občini Laško, torej  oskrbnik celotnega vodovodnega omrežja, v katerem deluje. Prav zato so kot eno svojih temeljnih zavez postavili trajnostno delovanje, ohranjanje naravnih lastnosti vode in  skrbno varovanje vseh vodnih virov.

Ustekleničena izvirska voda je obravnavana kot živilo, zato zanjo velja stroga zakonodaja, ki ureja promet z živili, standard HACCP, sistem varnosti živil, nadzor nad kakovostjo izvirskih vod pa še posebej strogo ureja Pravilnik o naravni mineralni vodi, izvirski vodi in namizni vodi (Uradni list RS št. 50/2004). Skrbno nadziranje varnosti ustekleničene vode poteka pri izvoru, med postopkom polnjenja in v končnem izdelku. Le ta ne sme v prodajo, dokler vzorci vode, ki je vzorčena pred in med polnitvijo, in vzorci končnega izdelka ne pokažejo, da je polnitev v celoti ustrezna glede na kriterije zgoraj omenjenega pravilnika.
Ker sodi ustekleničena voda med živila, so kontrole med polnjenjem zelo pogoste, zato je število posameznih vzorcev precej visoko, v povprečju znatno višje kot pri vzorčenju katerih koli drugih virov vode, ki je namenjena pitju. Celotno polnjenje ustekleničene vode je strogo zavarovano, še posebej dovod vode v polnilnico. Polnjenje vode se lahko prične šele po kontroli vstopne vode, poleg lastne kontrole imajo v Pivovarni Laško sklenjene pogodbe s pooblaščenimi inštitucijami, ki so akreditirane za preverjanje kakovostnih parametrov vode in ostalih proizvodov. Preprečen je stik vode z zrakom in s tem tudi mikrobiološka kontaminacija. Linijo pred in po vsakem polnjenju čistijo in sterilizirajo s paro. Več odgovorov na vprašanja najdete tukaj.

Izvirska voda Oda je varna izbira za potrošnika, saj z rednimi  obveznimi in dodatnimi kontrolami kakovosti dosega najvišje standarde, na samem izdelku pa so podane informacije o njeni natančni sestavi in izvoru. Testiranji, kot sta zgoraj navedeni, potrošniku zagotavljajo še varnost in informiranost o skrbi za neoporečnost  izvirske vode Oda.

Če želite prejemati naša obvestila, vpišite svojo e-pošto:

Biser globin


Gozd okoli izvira Lurd

Biser globin

Lurd. Mimo Laškega. Skozi Rimske Toplice. Streljaj od nas, pod mogočnimi krošnjami varne sence, sredi idiličnega neposeljenega gozda. Prek čistega hribovja do neokrnjenih dreves. Obdanih s prodornimi svetlimi žarki, ki osvetljujejo skrit biser globin. Tam pronica skozi večplasten naravni filter dolomita. Priteče z lahko svežino, večno stabilnostjo in prepoznavno polnostjo.

Lurd. Zaščiten gozdni vir izvirske vode Oda.


Majhni koraki privedejo do velikih sprememb. Prepusti se toku nasvetov. Z njimi lahko občutno prispevaš k ohranjanju okolja in hkrati poskrbiš zase.

Nasveti za varčno rabo vode

 • Preveri, če puščajo vodovodne pipe. Zmerno kapljajoča pipa v enem mesecu namreč izgubi okrog 220 litrov vode.
 • Poprimi za izvijač in popravi puščajočo pipo. Preprosto je, poceni, pa še 630 litrov vode na teden boste prihranili.
 • Zagotovi, da kotliček za splakovanje straniščne  školjke ne pušča. V nasprotnem primeru lahko v enem mesecu zapravi kar 15 kubičnih metrov vode.
 • Pri nakupu straniščnega kotlička izberi takšnega, ki ima dve stopinji splakovanja z manj oz. več vode. Na tak način lahko porabo vode zmanjšamo do 30%.
 • Večina straniščnih kotličkov ima možnost nastavitve količine vode za splakovanje. Nastavitveni vijak je, v kolikor odstraniš pokrov, takoj opazen. Zavrti ga v pravilno smer in tako zmanjšaj porabo vode tudi za nekaj litrov pri vsakem splakovanju.
 • Poraba vode pri prhanju je trikrat manjša (približno 50 litrov) kot pri kopanju (od 150 do 200 litrov). Kopanje si privošči zgolj ob posebnih priložnostih.
 • Zaupaj sodobnemu pomivalnemu stroju, saj z ročnim pomivanjem posode porabimo do 4-krat več vode.
 • Pri ročnem pomivanju posode ne trati vode po nepotrebnem. Zapiraj vodo vsakič, ko je ne potrebuješ.
 • Najsodobnejši pomivalni in pralni stroji porabijo veliko manj vode kot starejši modeli. V nekaj letih privarčuješ toliko, da se investicija izplača.
 • Količino vode, ki priteče iz pipe, uravnavajmo glede na dejanske potrebe. Prevelik pretok vode je čista izguba.
 • Želeno temperaturo vode raje uravnavaj z zmanjševanjem pretoka vroče vode kot odpiranjem hladne vode na pipi.
 • Namestitev prhe z nizko pretočno glavo, omejevalca pretoka in namestitev aeratorja, ki primeša zrak, vodi k zmanjšanju pretoka vode in s tem k zmanjšanju porabe.
 • Med ščetkanjem zob zapiraj vodo in tako prihrani 13,5 litrov vode na minuto.
 • Med šamponiranjem zapiraj vodo.
 • Med miljenjem rok zapiraj vodo.
 • Pri kuhanju uporabljaj primerno veliko posodo. S preveliko posodo porabiš več vode.
 • Vodo, v kateri si opral/a solato ali sadje, uporabi za zalivanje rož.
 • Ne uporabljaj tekoče vode za taljenje zmrznjene hrane.
 • Tesno zapiraj vodovodne pipe po uporabi.
 • Operi perilo šele takrat, ko ga je dovolj za en boben. Tako lahko prihraniš tudi do 5.000 litrov vode na mesec.
 • Ko menjaš vodo v akvariju je ne zlij v odtok, ampak z njo zalij rože.
 • Vrt zalivaj zgodaj zjutraj ali zvečer, ko je izhlapevanje vode manjše.
 • Za hladne napitke postavi v hladilnik vrč vode. Ne pripravljaj si jih s tekočo vodo iz pipe, saj bo le tako sleherna kapljica prišla v žejni želodec in ne v odtočni kanal.
 • Poskusi se prhati manj kot 5 minut. Tako boš prihranili tudi do 500 litrov vode na mesec.
 • Pri čiščenju akvarija, uporabi vodo za zalivanje rož. Ta voda je namreč bogata z dušikom in fosforjem. Tako dobiš brezplačno in poceni gnojilo.
 • Izberi si kozarec, iz katerega boš vsak dan pil/a vodo. Tako se izogneš velikemu  števili umazanih kozarcev in pranju.
 • Nauči otroke, da bodo po vsaki uporabi tesno zapirali pipe.
 • Namoči posodo, na katero se je prijela hrana, namesto da voda teče, medtem ko hrano drgnete s površine.
 • Papirčke, robčke in podobno meči v smeti in jih ne splakuj v straniščni školjki.
 • Hrano kuhaj v čim manjši količini vode. S tem ne boš samo prihranil/a vode, temveč hranilne snovi.
 • Zapri vodo med britjem. Tako prihraniš do 450 litrov vode na teden.
 • Če ti kocka ledu po nesreči pade na tla, je ne zavrži v korito, temveč jo položite k lončnici, ki bo vodo vpila.

Pivovarna Laško Union d.o.o.

Pivovarniška ulica 2
SI1OOO — Ljubljana
ID za DDV: 90355580
Matična številka: 5049318
Telefon: 01 471 72 17
Fax: 01 471 72 55
Elektronski naslov: info.plu@heineken.com
WWW: www.pivovarnalaskounion.si

Požirek narave


Gozd okoli izvira Lurd

Požirek narave

Nedotaknjena, točno tako kot želi narava. Kakovostna izvirska voda, ki sodi v sam evropski vrh.

Dovršena z dolgotrajnim procesom pronicanja skozi plasti dolomita. Zaradi svoje ugodne sestave vredna požirka vseh generacij.

Je varna izbira za potrošnika, saj z rednimi obveznimi kontrolami kakovosti dosega najvišje standarde. Zagotavljanje njene prvinskosti je na prvem mestu. Globoko pod zemljo ji do živega ne pridejo niti ujme niti okoljske meteorne vode. Obvarovana pred vsemi zunanjimi vplivi, je temelj življenja. Njena želja priti na plano je tako močna, da je ni treba niti črpati. Brez kakršnekoli obdelave, jo zgolj filtriramo, strogo varujemo in zagotavljamo njeno neoporečnost. Ujamemo jo v pokončno, elegantno, lahkotno podobo, da je pripravljena na nov požirek.


Majhni koraki privedejo do velikih sprememb. Prepusti se toku nasvetov. Z njimi lahko občutno prispevaš k ohranjanju okolja in hkrati poskrbiš zase.

Nasveti za varčno rabo vode

 • Preveri, če puščajo vodovodne pipe. Zmerno kapljajoča pipa v enem mesecu namreč izgubi okrog 220 litrov vode.
 • Poprimi za izvijač in popravi puščajočo pipo. Preprosto je, poceni, pa še 630 litrov vode na teden boste prihranili.
 • Zagotovi, da kotliček za splakovanje straniščne  školjke ne pušča. V nasprotnem primeru lahko v enem mesecu zapravi kar 15 kubičnih metrov vode.
 • Pri nakupu straniščnega kotlička izberi takšnega, ki ima dve stopinji splakovanja z manj oz. več vode. Na tak način lahko porabo vode zmanjšamo do 30%.
 • Večina straniščnih kotličkov ima možnost nastavitve količine vode za splakovanje. Nastavitveni vijak je, v kolikor odstraniš pokrov, takoj opazen. Zavrti ga v pravilno smer in tako zmanjšaj porabo vode tudi za nekaj litrov pri vsakem splakovanju.
 • Poraba vode pri prhanju je trikrat manjša (približno 50 litrov) kot pri kopanju (od 150 do 200 litrov). Kopanje si privošči zgolj ob posebnih priložnostih.
 • Zaupaj sodobnemu pomivalnemu stroju, saj z ročnim pomivanjem posode porabimo do 4-krat več vode.
 • Pri ročnem pomivanju posode ne trati vode po nepotrebnem. Zapiraj vodo vsakič, ko je ne potrebuješ.
 • Najsodobnejši pomivalni in pralni stroji porabijo veliko manj vode kot starejši modeli. V nekaj letih privarčuješ toliko, da se investicija izplača.
 • Količino vode, ki priteče iz pipe, uravnavajmo glede na dejanske potrebe. Prevelik pretok vode je čista izguba.
 • Želeno temperaturo vode raje uravnavaj z zmanjševanjem pretoka vroče vode kot odpiranjem hladne vode na pipi.
 • Namestitev prhe z nizko pretočno glavo, omejevalca pretoka in namestitev aeratorja, ki primeša zrak, vodi k zmanjšanju pretoka vode in s tem k zmanjšanju porabe.
 • Med ščetkanjem zob zapiraj vodo in tako prihrani 13,5 litrov vode na minuto.
 • Med šamponiranjem zapiraj vodo.
 • Med miljenjem rok zapiraj vodo.
 • Pri kuhanju uporabljaj primerno veliko posodo. S preveliko posodo porabiš več vode.
 • Vodo, v kateri si opral/a solato ali sadje, uporabi za zalivanje rož.
 • Ne uporabljaj tekoče vode za taljenje zmrznjene hrane.
 • Tesno zapiraj vodovodne pipe po uporabi.
 • Operi perilo šele takrat, ko ga je dovolj za en boben. Tako lahko prihraniš tudi do 5.000 litrov vode na mesec.
 • Ko menjaš vodo v akvariju je ne zlij v odtok, ampak z njo zalij rože.
 • Vrt zalivaj zgodaj zjutraj ali zvečer, ko je izhlapevanje vode manjše.
 • Za hladne napitke postavi v hladilnik vrč vode. Ne pripravljaj si jih s tekočo vodo iz pipe, saj bo le tako sleherna kapljica prišla v žejni želodec in ne v odtočni kanal.
 • Poskusi se prhati manj kot 5 minut. Tako boš prihranili tudi do 500 litrov vode na mesec.
 • Pri čiščenju akvarija, uporabi vodo za zalivanje rož. Ta voda je namreč bogata z dušikom in fosforjem. Tako dobiš brezplačno in poceni gnojilo.
 • Izberi si kozarec, iz katerega boš vsak dan pil/a vodo. Tako se izogneš velikemu  števili umazanih kozarcev in pranju.
 • Nauči otroke, da bodo po vsaki uporabi tesno zapirali pipe.
 • Namoči posodo, na katero se je prijela hrana, namesto da voda teče, medtem ko hrano drgnete s površine.
 • Papirčke, robčke in podobno meči v smeti in jih ne splakuj v straniščni školjki.
 • Hrano kuhaj v čim manjši količini vode. S tem ne boš samo prihranil/a vode, temveč hranilne snovi.
 • Zapri vodo med britjem. Tako prihraniš do 450 litrov vode na teden.
 • Če ti kocka ledu po nesreči pade na tla, je ne zavrži v korito, temveč jo položite k lončnici, ki bo vodo vpila.

Pivovarna Laško Union d.o.o.

Pivovarniška ulica 2
SI1OOO — Ljubljana
ID za DDV: 90355580
Matična številka: 5049318
Telefon: 01 471 72 17
Fax: 01 471 72 55
Elektronski naslov: info.plu@heineken.com
WWW: www.pivovarnalaskounion.si

Oda življenju


Gozd okoli izvira Lurd

Oda življenju

Voda odžeja. Brez nje zdržimo največ deset dni. Dnevno je potrebujemo do 2,5 litra ali več. Poleti več kot pozimi. Podnevi več kot ponoči. Zaužijemo jo večinoma s pitjem, ostalo s hrano. Prispeva k ohranjanju normalnih telesnih in kognitivnih funkcij, pri čemer sta pomembna raznolika in uravnotežena prehrana ter zdrav način življenja.

Oda je voda brez vonja in barve.

Vsebuje 392 mg raztopljenih mineralnih snovi na liter in spada med vode z nizko vsebnostjo mineralov. Zaradi nizke vsebnosti natrija je primerna za dieto z malo natrija oz. soli. Zmanjšanje uživanja natrija v prehrani prispeva k vzdrževanju normalnega krvnega tlaka.


Majhni koraki privedejo do velikih sprememb. Prepusti se toku nasvetov. Z njimi lahko občutno prispevaš k ohranjanju okolja in hkrati poskrbiš zase.

Nasveti za varčno rabo vode

 • Preveri, če puščajo vodovodne pipe. Zmerno kapljajoča pipa v enem mesecu namreč izgubi okrog 220 litrov vode.
 • Poprimi za izvijač in popravi puščajočo pipo. Preprosto je, poceni, pa še 630 litrov vode na teden boste prihranili.
 • Zagotovi, da kotliček za splakovanje straniščne  školjke ne pušča. V nasprotnem primeru lahko v enem mesecu zapravi kar 15 kubičnih metrov vode.
 • Pri nakupu straniščnega kotlička izberi takšnega, ki ima dve stopinji splakovanja z manj oz. več vode. Na tak način lahko porabo vode zmanjšamo do 30%.
 • Večina straniščnih kotličkov ima možnost nastavitve količine vode za splakovanje. Nastavitveni vijak je, v kolikor odstraniš pokrov, takoj opazen. Zavrti ga v pravilno smer in tako zmanjšaj porabo vode tudi za nekaj litrov pri vsakem splakovanju.
 • Poraba vode pri prhanju je trikrat manjša (približno 50 litrov) kot pri kopanju (od 150 do 200 litrov). Kopanje si privošči zgolj ob posebnih priložnostih.
 • Zaupaj sodobnemu pomivalnemu stroju, saj z ročnim pomivanjem posode porabimo do 4-krat več vode.
 • Pri ročnem pomivanju posode ne trati vode po nepotrebnem. Zapiraj vodo vsakič, ko je ne potrebuješ.
 • Najsodobnejši pomivalni in pralni stroji porabijo veliko manj vode kot starejši modeli. V nekaj letih privarčuješ toliko, da se investicija izplača.
 • Količino vode, ki priteče iz pipe, uravnavajmo glede na dejanske potrebe. Prevelik pretok vode je čista izguba.
 • Želeno temperaturo vode raje uravnavaj z zmanjševanjem pretoka vroče vode kot odpiranjem hladne vode na pipi.
 • Namestitev prhe z nizko pretočno glavo, omejevalca pretoka in namestitev aeratorja, ki primeša zrak, vodi k zmanjšanju pretoka vode in s tem k zmanjšanju porabe.
 • Med ščetkanjem zob zapiraj vodo in tako prihrani 13,5 litrov vode na minuto.
 • Med šamponiranjem zapiraj vodo.
 • Med miljenjem rok zapiraj vodo.
 • Pri kuhanju uporabljaj primerno veliko posodo. S preveliko posodo porabiš več vode.
 • Vodo, v kateri si opral/a solato ali sadje, uporabi za zalivanje rož.
 • Ne uporabljaj tekoče vode za taljenje zmrznjene hrane.
 • Tesno zapiraj vodovodne pipe po uporabi.
 • Operi perilo šele takrat, ko ga je dovolj za en boben. Tako lahko prihraniš tudi do 5.000 litrov vode na mesec.
 • Ko menjaš vodo v akvariju je ne zlij v odtok, ampak z njo zalij rože.
 • Vrt zalivaj zgodaj zjutraj ali zvečer, ko je izhlapevanje vode manjše.
 • Za hladne napitke postavi v hladilnik vrč vode. Ne pripravljaj si jih s tekočo vodo iz pipe, saj bo le tako sleherna kapljica prišla v žejni želodec in ne v odtočni kanal.
 • Poskusi se prhati manj kot 5 minut. Tako boš prihranili tudi do 500 litrov vode na mesec.
 • Pri čiščenju akvarija, uporabi vodo za zalivanje rož. Ta voda je namreč bogata z dušikom in fosforjem. Tako dobiš brezplačno in poceni gnojilo.
 • Izberi si kozarec, iz katerega boš vsak dan pil/a vodo. Tako se izogneš velikemu  števili umazanih kozarcev in pranju.
 • Nauči otroke, da bodo po vsaki uporabi tesno zapirali pipe.
 • Namoči posodo, na katero se je prijela hrana, namesto da voda teče, medtem ko hrano drgnete s površine.
 • Papirčke, robčke in podobno meči v smeti in jih ne splakuj v straniščni školjki.
 • Hrano kuhaj v čim manjši količini vode. S tem ne boš samo prihranil/a vode, temveč hranilne snovi.
 • Zapri vodo med britjem. Tako prihraniš do 450 litrov vode na teden.
 • Če ti kocka ledu po nesreči pade na tla, je ne zavrži v korito, temveč jo položite k lončnici, ki bo vodo vpila.

Pivovarna Laško Union d.o.o.

Pivovarniška ulica 2
SI1OOO — Ljubljana
ID za DDV: 90355580
Matična številka: 5049318
Telefon: 01 471 72 17
Fax: 01 471 72 55
Elektronski naslov: info.plu@heineken.com
WWW: www.pivovarnalaskounion.si

Ujeta lepota


Gozd okoli izvira Lurd

Ujeta lepota

Ujeta duša in lepota gozda, kjer domuje le voda. Oda.

Vitka in pokončna, kot so pokončna drevesa, ki v svoji senci varujejo njen izvir. Usmerjena navzgor, v prihodnost. Njena eleganca in preprostost v ospredje postavljata vsebino. Le vodo in pika.

Ne zgolj lepa, tudi okolju prijazna in ekološka. Za četrtino lažja od prejšnje plastenke, pri čemer za njeno izdelavo porabimo manj materialov in energije. K manjši teži prispeva tudi znižan zamašek.

Za njeno lažje prepoznavanje med slabovidnimi, smo na plastenko v Braillovi pisavi dodali napis Izvirska voda Oda.


Majhni koraki privedejo do velikih sprememb. Prepusti se toku nasvetov. Z njimi lahko občutno prispevaš k ohranjanju okolja in hkrati poskrbiš zase.

Nasveti za varčno rabo vode

 • Preveri, če puščajo vodovodne pipe. Zmerno kapljajoča pipa v enem mesecu namreč izgubi okrog 220 litrov vode.
 • Poprimi za izvijač in popravi puščajočo pipo. Preprosto je, poceni, pa še 630 litrov vode na teden boste prihranili.
 • Zagotovi, da kotliček za splakovanje straniščne  školjke ne pušča. V nasprotnem primeru lahko v enem mesecu zapravi kar 15 kubičnih metrov vode.
 • Pri nakupu straniščnega kotlička izberi takšnega, ki ima dve stopinji splakovanja z manj oz. več vode. Na tak način lahko porabo vode zmanjšamo do 30%.
 • Večina straniščnih kotličkov ima možnost nastavitve količine vode za splakovanje. Nastavitveni vijak je, v kolikor odstraniš pokrov, takoj opazen. Zavrti ga v pravilno smer in tako zmanjšaj porabo vode tudi za nekaj litrov pri vsakem splakovanju.
 • Poraba vode pri prhanju je trikrat manjša (približno 50 litrov) kot pri kopanju (od 150 do 200 litrov). Kopanje si privošči zgolj ob posebnih priložnostih.
 • Zaupaj sodobnemu pomivalnemu stroju, saj z ročnim pomivanjem posode porabimo do 4-krat več vode.
 • Pri ročnem pomivanju posode ne trati vode po nepotrebnem. Zapiraj vodo vsakič, ko je ne potrebuješ.
 • Najsodobnejši pomivalni in pralni stroji porabijo veliko manj vode kot starejši modeli. V nekaj letih privarčuješ toliko, da se investicija izplača.
 • Količino vode, ki priteče iz pipe, uravnavajmo glede na dejanske potrebe. Prevelik pretok vode je čista izguba.
 • Želeno temperaturo vode raje uravnavaj z zmanjševanjem pretoka vroče vode kot odpiranjem hladne vode na pipi.
 • Namestitev prhe z nizko pretočno glavo, omejevalca pretoka in namestitev aeratorja, ki primeša zrak, vodi k zmanjšanju pretoka vode in s tem k zmanjšanju porabe.
 • Med ščetkanjem zob zapiraj vodo in tako prihrani 13,5 litrov vode na minuto.
 • Med šamponiranjem zapiraj vodo.
 • Med miljenjem rok zapiraj vodo.
 • Pri kuhanju uporabljaj primerno veliko posodo. S preveliko posodo porabiš več vode.
 • Vodo, v kateri si opral/a solato ali sadje, uporabi za zalivanje rož.
 • Ne uporabljaj tekoče vode za taljenje zmrznjene hrane.
 • Tesno zapiraj vodovodne pipe po uporabi.
 • Operi perilo šele takrat, ko ga je dovolj za en boben. Tako lahko prihraniš tudi do 5.000 litrov vode na mesec.
 • Ko menjaš vodo v akvariju je ne zlij v odtok, ampak z njo zalij rože.
 • Vrt zalivaj zgodaj zjutraj ali zvečer, ko je izhlapevanje vode manjše.
 • Za hladne napitke postavi v hladilnik vrč vode. Ne pripravljaj si jih s tekočo vodo iz pipe, saj bo le tako sleherna kapljica prišla v žejni želodec in ne v odtočni kanal.
 • Poskusi se prhati manj kot 5 minut. Tako boš prihranili tudi do 500 litrov vode na mesec.
 • Pri čiščenju akvarija, uporabi vodo za zalivanje rož. Ta voda je namreč bogata z dušikom in fosforjem. Tako dobiš brezplačno in poceni gnojilo.
 • Izberi si kozarec, iz katerega boš vsak dan pil/a vodo. Tako se izogneš velikemu  števili umazanih kozarcev in pranju.
 • Nauči otroke, da bodo po vsaki uporabi tesno zapirali pipe.
 • Namoči posodo, na katero se je prijela hrana, namesto da voda teče, medtem ko hrano drgnete s površine.
 • Papirčke, robčke in podobno meči v smeti in jih ne splakuj v straniščni školjki.
 • Hrano kuhaj v čim manjši količini vode. S tem ne boš samo prihranil/a vode, temveč hranilne snovi.
 • Zapri vodo med britjem. Tako prihraniš do 450 litrov vode na teden.
 • Če ti kocka ledu po nesreči pade na tla, je ne zavrži v korito, temveč jo položite k lončnici, ki bo vodo vpila.

Pivovarna Laško Union d.o.o.

Pivovarniška ulica 2
SI1OOO — Ljubljana
ID za DDV: 90355580
Matična številka: 5049318
Telefon: 01 471 72 17
Fax: 01 471 72 55
Elektronski naslov: info.plu@heineken.com
WWW: www.pivovarnalaskounion.si

Obljuba okolju


Gozd okoli izvira Lurd

Obljuba okolju

Prav ničesar ji ni potrebno dodati.

Vsa je dana od narave. Od njene neokrnjenosti in razpoložljivosti smo povsem odvisni, saj so vodni viri omejeni. Tega se z vso resnostjo in odgovornostjo zavedamo. Voda je naravna dobrina in mora ostati dostopna vsem. Zato je njena racionalna raba kot tudi raba drugih surovin in energentov ključna. S svojo prisotnostjo od leta 1999 stremimo k uporabi sodobnih tehnologij, ki čim manj obremenjujejo okolje. Še več. Kot oskrbnik celotnega vodovodnega omrežja v katerem delujemo, smo si na svoja pleča naložili odgovornost do skrbnega varovanja vseh vodnih virov. Ker razmišljamo dolgoročno in se vedemo trajnostno. To počnemo na vseh korakih in tudi izven zakonsko določenih okvirjev.

Naša obljuba okolju se odseva tudi v družbeno odgovorni, ekološko prijaznejši in lažji plastenki. Ta je svojo obremenitev okolju zmanjšala kar za četrtino.

Voda je pogon življenju. Miselnost smo osvojili tudi pri našem poslovanju, saj želimo biti pogon ali vsaj zagon okolju v katerem delujemo. Kot voda kroži in izhlapi v oblake, skušamo tudi mi vračati družbi. Pa naj gre za sponzorstva, donacije ali družbeno odgovorne projekte. Tako že od vsega začetka kot uradna voda Olimpijskega komiteja Slovenije tečemo po žilah naših športnih junakov v tekmi za olimpijska odličja. Kot tečejo prsti slepih in slabovidnih po naši novi plastenki, obogateni z Braillovo pisavo.


Majhni koraki privedejo do velikih sprememb. Prepusti se toku nasvetov. Z njimi lahko občutno prispevaš k ohranjanju okolja in hkrati poskrbiš zase.

Nasveti za varčno rabo vode

 • Preveri, če puščajo vodovodne pipe. Zmerno kapljajoča pipa v enem mesecu namreč izgubi okrog 220 litrov vode.
 • Poprimi za izvijač in popravi puščajočo pipo. Preprosto je, poceni, pa še 630 litrov vode na teden boste prihranili.
 • Zagotovi, da kotliček za splakovanje straniščne  školjke ne pušča. V nasprotnem primeru lahko v enem mesecu zapravi kar 15 kubičnih metrov vode.
 • Pri nakupu straniščnega kotlička izberi takšnega, ki ima dve stopinji splakovanja z manj oz. več vode. Na tak način lahko porabo vode zmanjšamo do 30%.
 • Večina straniščnih kotličkov ima možnost nastavitve količine vode za splakovanje. Nastavitveni vijak je, v kolikor odstraniš pokrov, takoj opazen. Zavrti ga v pravilno smer in tako zmanjšaj porabo vode tudi za nekaj litrov pri vsakem splakovanju.
 • Poraba vode pri prhanju je trikrat manjša (približno 50 litrov) kot pri kopanju (od 150 do 200 litrov). Kopanje si privošči zgolj ob posebnih priložnostih.
 • Zaupaj sodobnemu pomivalnemu stroju, saj z ročnim pomivanjem posode porabimo do 4-krat več vode.
 • Pri ročnem pomivanju posode ne trati vode po nepotrebnem. Zapiraj vodo vsakič, ko je ne potrebuješ.
 • Najsodobnejši pomivalni in pralni stroji porabijo veliko manj vode kot starejši modeli. V nekaj letih privarčuješ toliko, da se investicija izplača.
 • Količino vode, ki priteče iz pipe, uravnavajmo glede na dejanske potrebe. Prevelik pretok vode je čista izguba.
 • Želeno temperaturo vode raje uravnavaj z zmanjševanjem pretoka vroče vode kot odpiranjem hladne vode na pipi.
 • Namestitev prhe z nizko pretočno glavo, omejevalca pretoka in namestitev aeratorja, ki primeša zrak, vodi k zmanjšanju pretoka vode in s tem k zmanjšanju porabe.
 • Med ščetkanjem zob zapiraj vodo in tako prihrani 13,5 litrov vode na minuto.
 • Med šamponiranjem zapiraj vodo.
 • Med miljenjem rok zapiraj vodo.
 • Pri kuhanju uporabljaj primerno veliko posodo. S preveliko posodo porabiš več vode.
 • Vodo, v kateri si opral/a solato ali sadje, uporabi za zalivanje rož.
 • Ne uporabljaj tekoče vode za taljenje zmrznjene hrane.
 • Tesno zapiraj vodovodne pipe po uporabi.
 • Operi perilo šele takrat, ko ga je dovolj za en boben. Tako lahko prihraniš tudi do 5.000 litrov vode na mesec.
 • Ko menjaš vodo v akvariju je ne zlij v odtok, ampak z njo zalij rože.
 • Vrt zalivaj zgodaj zjutraj ali zvečer, ko je izhlapevanje vode manjše.
 • Za hladne napitke postavi v hladilnik vrč vode. Ne pripravljaj si jih s tekočo vodo iz pipe, saj bo le tako sleherna kapljica prišla v žejni želodec in ne v odtočni kanal.
 • Poskusi se prhati manj kot 5 minut. Tako boš prihranili tudi do 500 litrov vode na mesec.
 • Pri čiščenju akvarija, uporabi vodo za zalivanje rož. Ta voda je namreč bogata z dušikom in fosforjem. Tako dobiš brezplačno in poceni gnojilo.
 • Izberi si kozarec, iz katerega boš vsak dan pil/a vodo. Tako se izogneš velikemu  števili umazanih kozarcev in pranju.
 • Nauči otroke, da bodo po vsaki uporabi tesno zapirali pipe.
 • Namoči posodo, na katero se je prijela hrana, namesto da voda teče, medtem ko hrano drgnete s površine.
 • Papirčke, robčke in podobno meči v smeti in jih ne splakuj v straniščni školjki.
 • Hrano kuhaj v čim manjši količini vode. S tem ne boš samo prihranil/a vode, temveč hranilne snovi.
 • Zapri vodo med britjem. Tako prihraniš do 450 litrov vode na teden.
 • Če ti kocka ledu po nesreči pade na tla, je ne zavrži v korito, temveč jo položite k lončnici, ki bo vodo vpila.

Pivovarna Laško Union d.o.o.

Pivovarniška ulica 2
SI1OOO — Ljubljana
ID za DDV: 90355580
Matična številka: 5049318
Telefon: 01 471 72 17
Fax: 01 471 72 55
Elektronski naslov: info.plu@heineken.com
WWW: www.pivovarnalaskounion.si

Pobeg


Gozd okoli izvira Lurd

Pobeg

Sprostitev in zabava

Postaja. Avtobus in dretje.
O, da. Kje je zdaj zavetje?

Vsakdanji vrvež me mori
O, da. Iz daljave žubori.

Asfalt. Beton in makadam,
O, da. Zelenju se predam.

Okus smaragdnega Lurdá.
O, da. Kar izvirskih je vodá.

Oda.

*****
Zbeži proč. Ker daje moč.


Majhni koraki privedejo do velikih sprememb. Prepusti se toku nasvetov. Z njimi lahko občutno prispevaš k ohranjanju okolja in hkrati poskrbiš zase.

Nasveti za varčno rabo vode

 • Preveri, če puščajo vodovodne pipe. Zmerno kapljajoča pipa v enem mesecu namreč izgubi okrog 220 litrov vode.
 • Poprimi za izvijač in popravi puščajočo pipo. Preprosto je, poceni, pa še 630 litrov vode na teden boste prihranili.
 • Zagotovi, da kotliček za splakovanje straniščne  školjke ne pušča. V nasprotnem primeru lahko v enem mesecu zapravi kar 15 kubičnih metrov vode.
 • Pri nakupu straniščnega kotlička izberi takšnega, ki ima dve stopinji splakovanja z manj oz. več vode. Na tak način lahko porabo vode zmanjšamo do 30%.
 • Večina straniščnih kotličkov ima možnost nastavitve količine vode za splakovanje. Nastavitveni vijak je, v kolikor odstraniš pokrov, takoj opazen. Zavrti ga v pravilno smer in tako zmanjšaj porabo vode tudi za nekaj litrov pri vsakem splakovanju.
 • Poraba vode pri prhanju je trikrat manjša (približno 50 litrov) kot pri kopanju (od 150 do 200 litrov). Kopanje si privošči zgolj ob posebnih priložnostih.
 • Zaupaj sodobnemu pomivalnemu stroju, saj z ročnim pomivanjem posode porabimo do 4-krat več vode.
 • Pri ročnem pomivanju posode ne trati vode po nepotrebnem. Zapiraj vodo vsakič, ko je ne potrebuješ.
 • Najsodobnejši pomivalni in pralni stroji porabijo veliko manj vode kot starejši modeli. V nekaj letih privarčuješ toliko, da se investicija izplača.
 • Količino vode, ki priteče iz pipe, uravnavajmo glede na dejanske potrebe. Prevelik pretok vode je čista izguba.
 • Želeno temperaturo vode raje uravnavaj z zmanjševanjem pretoka vroče vode kot odpiranjem hladne vode na pipi.
 • Namestitev prhe z nizko pretočno glavo, omejevalca pretoka in namestitev aeratorja, ki primeša zrak, vodi k zmanjšanju pretoka vode in s tem k zmanjšanju porabe.
 • Med ščetkanjem zob zapiraj vodo in tako prihrani 13,5 litrov vode na minuto.
 • Med šamponiranjem zapiraj vodo.
 • Med miljenjem rok zapiraj vodo.
 • Pri kuhanju uporabljaj primerno veliko posodo. S preveliko posodo porabiš več vode.
 • Vodo, v kateri si opral/a solato ali sadje, uporabi za zalivanje rož.
 • Ne uporabljaj tekoče vode za taljenje zmrznjene hrane.
 • Tesno zapiraj vodovodne pipe po uporabi.
 • Operi perilo šele takrat, ko ga je dovolj za en boben. Tako lahko prihraniš tudi do 5.000 litrov vode na mesec.
 • Ko menjaš vodo v akvariju je ne zlij v odtok, ampak z njo zalij rože.
 • Vrt zalivaj zgodaj zjutraj ali zvečer, ko je izhlapevanje vode manjše.
 • Za hladne napitke postavi v hladilnik vrč vode. Ne pripravljaj si jih s tekočo vodo iz pipe, saj bo le tako sleherna kapljica prišla v žejni želodec in ne v odtočni kanal.
 • Poskusi se prhati manj kot 5 minut. Tako boš prihranili tudi do 500 litrov vode na mesec.
 • Pri čiščenju akvarija, uporabi vodo za zalivanje rož. Ta voda je namreč bogata z dušikom in fosforjem. Tako dobiš brezplačno in poceni gnojilo.
 • Izberi si kozarec, iz katerega boš vsak dan pil/a vodo. Tako se izogneš velikemu  števili umazanih kozarcev in pranju.
 • Nauči otroke, da bodo po vsaki uporabi tesno zapirali pipe.
 • Namoči posodo, na katero se je prijela hrana, namesto da voda teče, medtem ko hrano drgnete s površine.
 • Papirčke, robčke in podobno meči v smeti in jih ne splakuj v straniščni školjki.
 • Hrano kuhaj v čim manjši količini vode. S tem ne boš samo prihranil/a vode, temveč hranilne snovi.
 • Zapri vodo med britjem. Tako prihraniš do 450 litrov vode na teden.
 • Če ti kocka ledu po nesreči pade na tla, je ne zavrži v korito, temveč jo položite k lončnici, ki bo vodo vpila.

Pivovarna Laško Union d.o.o.

Pivovarniška ulica 2
SI1OOO — Ljubljana
ID za DDV: 90355580
Matična številka: 5049318
Telefon: 01 471 72 17
Fax: 01 471 72 55
Elektronski naslov: info.plu@heineken.com
WWW: www.pivovarnalaskounion.si

Radoveden


 • Kje leži izvir Lurd?

  Izvir Lurd se nahaja na pogozdenem in nenaseljenem področju Lurd nad Rimskimi Toplicami, kjer je temperatura vode približno 10°C. Izvir vode, ki spada v razred srednje trdih voda, leži v zavarovanem vodovarstvenem območju in je tako dodatno varovan, varstvo pa je zagotovljeno tudi z odlokom o varstvu pitne vode občine Laško.

 • Kako je zaščiten izvir Lurd?

  Izvir Lurd se nahaja v 1. varnostnem pasu, odobrenem z občinskim odlokom. Zanj velja poseben režim poseganja v/na prostor; sečnja ali kakršen koli drug poseg niso dovoljeni, razen nujnih vzdrževalnih gozdarskih del, pri katerih se uporabljajo naravna biorazgradljiva olja. Posegi so v domeni lastnika zemljišča, Pivovarne Laško.

 • Po čem je poznan izvir Lurd?

  Izvir Lurd se nahaja v zaščitenem gozdnem predelu v Rimskih toplicah, kjer v bližini stoji prva cerkev v Evropi izven Francije, ki je bila posvečena Materi Božji. Cerkvico Lurd so zgradili leta 1886, v njen oltar pa so, po navajanju pisnih virov, vgrajeni kamni iz znamenite francoske votline »Lourdes«, po kateri je izvir tudi dobil svoje ime. Ljudsko izročilo pravi, da je bil pod cerkvijo izvir vode, ki bi naj imel čudežno moč.

 • Kakšna so zajetja izvirske vode Oda?

  Zajetja so globoko v neprepustni kamnini dolomit, pred vplivom iz okolice so zavarovana z betonskim jaškom. Nad njimi je vstopni objekt, ki jih varuje pred morebitnim vdorom okoliške meteorne vode.

 • Ali je voda iz izvira Lurd v Pivovarni Laško kakor koli obdelana?

  V Pivovarni Laško Ode ne mešamo z drugimi vodami in je ne obdelujemo. Pred polnjenjem jo le grobo in fino filtriramo. Zato v njej ni nobenih stranskih produktov.
  Celotni proces polnjenja je strogo zavarovan, še posebej dovod vode v polnilnico. Polnjenje vode se lahko prične šele po kontroli vstopne vode, poleg lastne kontrole pa imamo sklenjene pogodbe s pooblaščenimi inštitucijami, ki so akreditirane za preverjanje kakovostnih parametrov vode in ostalih proizvodov.

 • Kako se polni Oda?

  Vode, ki samodejno priteče na površje, ni potrebno črpati. Vrtine aktiviramo s komprimiranim zrakom, ki so z vodonosnikom povezane z nerjavečimi jeklenimi cevmi.
  V Pivovarni Laško najprej napihnemo PET plastenke. Preko zračnega transporta se dovajajo do stroja za izpiranje, kjer se pred polnjenjem in zapiranjem izpirajo s sterilno vodo. Po polnjenju in zapiranju sledi etiketiranje in nivojska kontrola. Za tem se plastenke prepeljejo po tračnih transporterjih do strojev za pakiranje v različne pakirne enote.
  Preprečen je stik vode z zrakom in s tem tudi mikrobiološka kontaminacija. Linijo pred in po vsakem polnjenju čistimo in steriliziramo s paro.

 • Kakšna voda je Oda?

  Oda je izvirska voda, ki je na trgu prisotna od leta 1999. Ker vsebuje nizek nivo mineralov (392 mg raztopljenih mineralnih snovi na liter), spada med vode z nizko vsebnostjo mineralov. Zaradi nizke vsebnosti natrija je primerna za dieto z malo natrija oz. soli. Zmanjšanje uživanja natrija prispeva k vzdrževanju normalnega krvnega tlaka. Kemijska sestava z blago koncentracijo naravnega ogljikovega dioksida ji zagotavlja dolgotrajno svežino, zaradi svoje ugodne sestave pa je primerna za vse starostne skupine.
  Z vstopom na trg je Oda postala uradna voda olimpijske reprezentance Slovenije, dolgoletno sodelovanje pa se nadaljuje tudi v prihodnjem olimpijskem ciklu.
  Na 51. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA 2013 je Oda prejela zlato medaljo za kakovost.

 • Kakšnim kontrolam je podvržena Oda?

  Ustekleničena izvirska voda je obravnavana kot živilo, zato zanjo velja stroga zakonodaja, ki ureja promet z živili, standard HACCP (analiza tveganj in kritičnih točk), nadzor nad kakovostjo izvirskih vod pa še posebej strogo ureja Pravilnik o naravni mineralni vodi, izvirski vodi in namizni vodi (Uradni list RS št. 50/2004).
  Skrbno nadziranje varnosti ustekleničene vode poteka pri izvoru, med postopkom polnjenja in v končnem izdelku  v skladu z načeli HACCP, sistemom varnosti živil, ki določa nujne postopke za varnost potrošnikov, predpisuje kontrole in narekuje korektivne ukrepe, kjer so potrebni.
  Ker je Pivovarna Laško Union d.o.o. imetnik vodne pravice – koncesije smo dolžni pripraviti tudi program monitoringa za izkoriščanje zajetij, kar pomeni, da moramo vsako leto podati tudi letno poročilo o rezultatih monitoringa Agenciji Republike Slovenije za okolje. 

 • Kako je zagotovljeno, da Oda ne vsebuje kontaminantov?

  Za zagotovilo, da je vir naše izvirske vode varen za uporabo, smo v osnovi zadovoljili dvema pomembnima zahtevama. Prva je, da smo pred uporabo izvir vode skrbno pregledali in skupaj s pooblaščenimi inštitucijami potrdili, da sta kakovost in varnost vode ustrezni.
  Druga oblika zagotavljanja neoporečnosti je zaščita vira, ki mora biti vzpostavljena po odobritvi njegovega koriščenja. Vsak vir mora biti zaščiten pred vplivi zunanjega okolja in ustekleničevalci vode moramo poskrbeti, da voda ostane neoporečna.
  Ker je Pivovarna Laško Union d.o.o. imetnik vodne pravice – koncesije - smo dolžni pripraviti tudi program monitoringa oz. kontrole varnosti in ustreznosti izvirske vode za izkoriščanje zajetij. To pomeni, da moramo vsako leto podati letno poročilo o rezultatih monitoringa Agenciji Republike Slovenije za okolje. 

 • Kako pogosto izvajate testiranja?

  Voda se strogo nadzoruje pri izviru in v vseh fazah proizvodnje na podlagi kontrolnih načrtov, ki izhajajo iz obveznega sistema HACCP (analiza tveganj in kritičnih točk).
  Izdelek ne sme v prodajo, dokler vzorci vode, ki je vzorčena pred in med polnitvijo, in vzorci končnega izdelka ne pokažejo, da je polnitev v celoti ustrezna glede na kriterije Pravilnika o naravni mineralni vodi, izvirski vodi in namizni vodi.
  Ker sodi ustekleničena voda med živila, so kontrole med polnjenjem zelo pogoste, zato je število posameznih vzorcev precej visoko, v povprečju znatno višje kot pri vzorčenju katerih koli drugih virov vode, ki je namenjena pitju.
  Celotno polnjenje ustekleničene vode mora biti v skladu s predpisi za varnost živil, upoštevati pa mora tudi dobro prakso in smernice v živilski industriji.

 • Kakšne vrste ustekleničene vode so na voljo potrošniku?

  Potrošniku so na voljo tri vrste ustekleničene vode: naravna mineralna voda, izvirska voda in pitna voda, ob tem pa še različice za naravno mineralno vodo - glede na prisotnost ali odsotnost CO2. Njihovo označevanje je urejeno s posebno zakonodajo za ustekleničene vode in s pravili za splošno označevanje živil.

 • Ali so vse ustekleničene vode enake?

  Čeprav lahko izgledajo enako, je vsaka edinstvena zaradi svojega podzemnega izvira ter spektra različnih okusov in sestav, ki jih ponuja. Razlikujejo se po specifični sestavi mineralov, ki daje vsaki vodi poseben značaj in okus. Ustekleničene vode pa lahko delimo še glede na vsebnost CO2.

 • Kakšna je razlika med mineralno in izvirsko vodo?

  Obe morata izvirati iz določenega podzemnega vodnega vira in biti varni za pitje pri samem viru, kjer jih je treba neposredno polniti. Vendar mora naravna mineralna voda zagotoviti stabilno mineralno sestavo, kot je navedena na etiketi, mineralna sestava izvirske vode pa lahko niha. Kemične sestave izvirske vode ni treba navajati na etiketi.

 • Kako je urejen nadzor nad ustekleničenimi vodami in njihovo kakovostjo? 

  Vse ustekleničene vode so klasificirane kot živilski proizvodi, zato sodijo pod stalni nadzor ustreznih državnih organov. Kot takšne morajo biti v skladu s strogimi evropskimi in nacionalnimi zahtevami o varnosti hrane, kot tudi z dobro prakso na področju higiene. Prav tako so predmet pogostih testiranj in analiz, ki temeljijo na HACCP.
  Vprašanje ustekleničenih vod urejajo številni pravilniki, direktive, uredbe in pravni predpisi, med njimi:
  · Pravilnik o naravni mineralni vodi, izvirski vodi in namizni vodi (Ur. l. RS 50/2004, 75/2005),
  · Pravilnik o pitni vodi (Ur. l. RS 19/2004, 35/2004, 26/2006, 92/2006, 92/2006),
  · Direktiva Sveta 98/83/EGS o kakovosti vode, namenjene za prehrano ljudi.

  Najstrožji kriteriji oziroma zakonski predpisi v kategoriji ustekleničenih vod glede kakovosti vode in obremenitev z nevarnimi snovmi veljajo za naravne mineralne vode. Le te mora priznati Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na podlagi geoloških in hidrogeoloških, fizikalnih in fizikalno-kemijskih, senzoričnih, kemijskih in mikrobioloških kriterijev.
  Nadzor nad kakovostjo in skladnostjo naravne mineralne vode, ki je že v prometu, se zagotavlja s kontinuiranim spremljanjem parametrov naravne mineralne vode s strani proizvajalca in s strani pooblaščenih organizacij (Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor, Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto in Zavoda za zdravstveno varstvo Celje).

 • Kakšne so razlike med naravno mineralno vodo in izvirsko vodo ter vodo iz pipe?

  Izvor

  Naravna mineralna in izvirska voda

  Naravna mineralna voda in izvirska voda lahko prihajata samo iz posebnih podzemnih vodnih virov. To so naravni izviri, vodnjaki ali vrtine. Podtalnica je voda, ki nastaja iz dežja in taljenja snega, filtrirana pod zemeljsko površino in se pretaka skozi pore in razpoke v plasteh podzemnih kamnin. Skale delujejo kot naravni filter in zaradi svoje lokacije pod zemljo je podtalnica dobro varovana pred površinskim onesnaženjem.

  Voda iz pipe

  Voda iz pipe prihaja iz različnih virov; od površinske vode, kot so jezera, reke (rezervoarji) do podzemne vode (vrtine, horizontalne galerije) ali kombinacija obojega. Pitna voda lahko prihaja tudi iz morske vode, s pomočjo razsoljevanja.

  Obdelava

  Naravna mineralna in izvirska voda

  Naravna mineralna in izvirska voda morata biti čisti in neškodljivi za pitje na samem izviru; brez obdelave ali dezinfekcije. Določeni elementi kot sta recimo železo in mangan se pod omejenimi pogoji lahko odstranijo, vendar se ne sme spremeniti sestava, ki je značilna za posamezno vodo. Prav tako je dovoljeno selektivno znižanje koncentracije naravnega floura, če je le ta nad zdravju koristnimi mejami.

  Voda iz pipe

  V EU mora voda iz pipe zadoščati strogim varnostnim zahtevam o varnosti pitne vode. Zato je dovoljen in pogosto zahtevan širok spekter obdelave.
  Filtriranje in čiščenje je obvezno za površinske vodne vire in običajno za podzemne vode. Kloriranje je skupno zagotovilo mikrobiološke zaščite med distribucijo preko vodovodnih cevi, čeprav daje tudi nezaželen okus. Ponekod je kloriranje prepovedano, ampak pod pogojem, da so distribucijska omrežja visokega standarda.
  Čeprav mora biti voda iz pipe vedno primerna za pitje, lahko vsebuje ostanke kemikalij iz obdelave, stranske produkte procesa  ali druge sledi.

  Distribucija

  Naravna mineralna in izvirska voda

  Naravne mineralne in izvirske vode se polnijo neposredno na viru. Do polnilnice jih dovajajo po najsodobnejših ceveh in neposredno polnijo v steklenice, opremljene z neuničljivim zamaškom. Transport drugače kot v embalaži, namenjeni končnemu potrošniku, je prepovedan. Celotna distribucija naravne mineralne in izvirske vode je pod nadzorom od izvira, pa do končnega potrošnika.

  Voda iz pipe

  Voda iz pipe je na voljo kot varna pitna voda, prepeljana do končnega potrošnika preko vodovodnega omrežja, po navadi dolgega nekaj kilometrov. Medtem ko imajo dobavitelji nadzor in možnost vzdrževanja ter zaščite omrežja, imajo običajno precej manj nadzora na ozemlju v zasebni lasti končnega potrošnika, kjer je tveganje za okužbo večje.

  Informacije za potrošnika

  Naravna mineralna in izvirska voda

  Pri ustekleničeni vodi mora etiketa potrošniku zagotoviti zelo natančne informacije o vodi, ki jo kupuje. Še posebej za naravne mineralne vode morajo etikete navajati kje se nahaja izvir, kakšna je stabilna sestava mineralov in v nekaterih primerih tudi blagodejne učinke na zdravje.

  Voda iz pipe

  Voda iz pipe potrošniku ne omogoča informacij na točki porabe, čeprav se skladnost z zakonodajo lahko predvideva, informacije o kakovosti vode pa morajo biti na voljo na zahtevo potrošnika ali preko spletne strani dobavitelja.

  Izbira  potrošnika

  Naravna mineralna in izvirska voda

  Naravne mineralne in izvirske vode so na voljo kot različne znamke in okusi, ki segajo od zelo nizke do zelo visoke vsebnosti mineralov, ločimo pa jo  tudi glede na prisotnost ali odsotnost CO2.

  Voda iz pipe

  Pitna voda potrošniku ne ponuja izbire. Čeprav je potrebna pravna usklajenost, se lahko okus precej razlikuje od kraja do kraja in včasih tudi od dneva do dneva.

 • Za katero vodo se naj odločim – za ustekleničeno ali vodo iz pipe?

  Voda iz pipe je nedvomno cenejša, čedalje pogosteje pa je zaradi človekovega malomarnega ravnanja z okoljem oporečna. Žal postaja dejstvo, da vode iz pipe na nekaterih področjih ni več možno piti, realnost tudi na slovenskih tleh.
  Primarni vodovodni vodi v Sloveniji so zaradi strogih pravilnikov neoporečni, za kar skrbijo koncesionarji, tveganje se poveča pri sekundarnih vodih, napeljavi v zgradbe, in pri zastarelih oz. predimenzioniranih vodih iz neustreznih materialov.
  Pri vodi iz pipe (vodovodni vodi) so dovoljeni razni postopki obdelave surove vode, tako na fizikalni način kot z dodajanjem kemijskih sredstev za dezinfekcijo, pri čemer lahko nastajajo škodljive spojine.

 • Ali ima ustekleničena voda posebne prednosti za zdravje?

  Voda je za ljudi življenjsko pomembna, saj brez nje preživimo le nekaj dni. Pitje zadostne količine vode je koristno za zdravje in dobro počutje. Prispeva tudi k ohranjanju normalnih telesnih in kognitivnih funkcij. Ima vlogo pri uravnavanju telesne temperature. Pri tem je pomembna raznolika in uravnotežena prehrana ter zdrav način življenja. Voda je brez kalorij, brez sladkorja in brez dodatkov.
  Ustekleničena voda ponuja priročen način za vnos zadostne količine tekočine 1,5l do 2l na dan skozi ves dan, predvsem v situacijah, ko vode iz pipe ni pri roki.

 • Zakaj bi za ustekleničeno vodo plačali toliko več, če pa je voda iz pipa tako poceni?

  Cena ustekleničene vode je odraz številnih naložb v zaščito izvira, spoštovanje standardov varnosti in kakovosti, odstranjevanje nestabilnih elementov, plačilo davkov in dajatev, kot tudi zagotavljanja varne, priročne, vzdržljive in ekološko oblikovane embalaže.
  Nizka cena vode iz pipe je posledica dejstva, da jo uporabljamo v precej velikih količinah (v Evropi do 200l na osebo dnevno) in ima poleg pitja še druge možnosti uporabe (kot živilo predstavlja samo 1 odstotek celotne uporabe).
  Prav tako voda iz pipe ni vedno na voljo, takrat ustekleničena voda ponudi tudi stroškovno učinkovito alternativo ostalim pijačam.

 • Je ustekleničena voda potrebna, ko je na voljo voda iz pipe?

  Ustekleničena voda potrošniku ponuja preprost in udoben način za vnos zadostne količine tekočine; kjerkoli in kadarkoli. Lahko bi ji rekli tudi »voda za zraven«. Je torej prenosljiva, v primeru plastenk bistveno lažja in nelomljiva, potrošniku pa so na izdelku podane informacije o njeni natančni sestavi in izvoru.

 • Zakaj je ustekleničena voda nujno potrebna za nemoten vsakdan?

  Ustekleničena voda predstavlja varno izbiro za potrošnika, ko na voljo ni vode iz vodovoda oz. ko sama situacija narekuje ustekleničeno vodo. Zagotavlja pomembno oskrbo s pitno vodo v primeru izrednih razmer ali naravnih katastrof (poplave, hude suše, onesnaženje na viru ali na komunalnih čistilnih napravah), ko pitne vode ni na voljo. Storitvena podjetja morajo zagotavljati varno pitno vodo ob vsakem času. V primeru izpada oskrbe morajo dobavitelji vode iz pipe zagotoviti začasne alternative kot je npr. ustekleničena voda.

 • Kaj so prednosti nove Odine plastenke?

  Nova plastenka je oblikovana po načelih sodobnega oblikovanja, je priročna (dobro sede v roko), v primerjavi s prejšnjo plastenko lažja za četrtino (s tem tudi okolju bolj prijazna), ima nižji zamašek (za lažje pitje). Za njeno izdelavo porabimo manj materialov, s tem smo posledično znižali stroške in vplive na okolje.
  Nanjo smo vključili tudi napis v Braillovi pisavi, da jo slepi in slabovidni lažje prepoznajo na polici.

 • Zakaj Odo polnite v plastenke?

  Tako steklo kot plastika imata svoje prednosti in slabosti, uporaba pa je odvisna od potrošnikovih navad.
  Osnovni razlog, da našo vodo polnimo v plastenke je, ker preprosto želimo, da ljudje vedno in povsod uživajo v čistem in naravnem okusu vode, ob različnih priložnostih, v različnih življenjskih obdobjih. Plastenke so lažje, priročnejše, niso lomljive, dovoljeno jih je uporabljati na javnih prireditvah, kopališčih ipd.

 • Je Odina plastenka brez BPA?

  S certificiranimi potrdili dobaviteljev lahko potrdimo, da Odina plastenka ne vsebuje BPA, prav tako pa je, kot vsa embalaža za živila, varna in popolnoma obnovljiva. Odpadna embalaža mora biti seveda pravilno odložena, vsi deležniki v procesu pa morajo zagotoviti, da se reciklažni krog sklene.

 • Ali vaše plastenke reciklirate?

  Pivovarna Laško z odpadno embalažo ravna v skladu z nacionalno shemo ravnanja z odpadki.  Vse naše plastenke so namenjene recikliranju, zato so opremljene z navodili, kako jih pravilno odložiti. Šele takrat in ko vsi deležniki v procesu zagotavljajo delovanje celotnega reciklažnega kroga, se plastenke lahko pravilno predelajo.

 • Ali je Pivovarna Laško okolju prijazno podjetje?

  V Pivovarni Laško se zavedamo pomena ohranjanja okolja. Zato sledimo smernicam trajnostnega razvoja in zniževanja negativnih vplivov na okolje, med katerimi je na prioritetni listi tudi poraba vode v proizvodnih procesih. Vodni viri so ključnega pomena za industrijo pijač, saj je od njihove kakovosti odvisna kakovost končnih izdelkov.
  V Skupini Laško upravljamo geološko zelo različne vodne vire, saj so podjetja na različnih lokacijah, pri čemer ima vsaka svoje značilnosti, ki dajejo vodi različne kemijsko-fizikalne lastnosti. Vsi vodni viri so globoko pod površjem Zemlje, kar zagotavlja stalno kakovost vode, tudi ob ujmah. Geološko so viri Pivovarne Laško na dolomitski sestavi tal.
  Kakovost vode nadziramo v lastnih laboratorijih, nadzor pa je tudi zunanji (običajno v laboratorijih območnih zavodov za zdravstveno varstvo), kar zagotavlja najvišjo kakovost končnih izdelkov – raznovrstnih pijač, ki jih ponujamo potrošnikom.
  Porabo vode v proizvodnih procesih natančno načrtujemo (od 2007 smo znižali porabo sveže vode za 15%), z lastno čistilno napravo pa zagotavljamo, da se komunalne odplake prečistijo in tako očiščena voda znova pride v naravo ter sklene krog.
  Pivovarna Laško je lastnik zemljišča, na katerem se nahaja izvir Lurd, iz katerega se polni izvirska voda Oda,  hkrati pa tudi koncesionar in skrbnik vodovodnega omrežja v Občini Laško, kar nam nalaga še toliko večjo odgovornost do skrbnega varovanja vodnih virov.


Majhni koraki privedejo do velikih sprememb. Prepusti se toku nasvetov. Z njimi lahko občutno prispevaš k ohranjanju okolja in hkrati poskrbiš zase.

Nasveti za varčno rabo vode

 • Preveri, če puščajo vodovodne pipe. Zmerno kapljajoča pipa v enem mesecu namreč izgubi okrog 220 litrov vode.
 • Poprimi za izvijač in popravi puščajočo pipo. Preprosto je, poceni, pa še 630 litrov vode na teden boste prihranili.
 • Zagotovi, da kotliček za splakovanje straniščne  školjke ne pušča. V nasprotnem primeru lahko v enem mesecu zapravi kar 15 kubičnih metrov vode.
 • Pri nakupu straniščnega kotlička izberi takšnega, ki ima dve stopinji splakovanja z manj oz. več vode. Na tak način lahko porabo vode zmanjšamo do 30%.
 • Večina straniščnih kotličkov ima možnost nastavitve količine vode za splakovanje. Nastavitveni vijak je, v kolikor odstraniš pokrov, takoj opazen. Zavrti ga v pravilno smer in tako zmanjšaj porabo vode tudi za nekaj litrov pri vsakem splakovanju.
 • Poraba vode pri prhanju je trikrat manjša (približno 50 litrov) kot pri kopanju (od 150 do 200 litrov). Kopanje si privošči zgolj ob posebnih priložnostih.
 • Zaupaj sodobnemu pomivalnemu stroju, saj z ročnim pomivanjem posode porabimo do 4-krat več vode.
 • Pri ročnem pomivanju posode ne trati vode po nepotrebnem. Zapiraj vodo vsakič, ko je ne potrebuješ.
 • Najsodobnejši pomivalni in pralni stroji porabijo veliko manj vode kot starejši modeli. V nekaj letih privarčuješ toliko, da se investicija izplača.
 • Količino vode, ki priteče iz pipe, uravnavajmo glede na dejanske potrebe. Prevelik pretok vode je čista izguba.
 • Želeno temperaturo vode raje uravnavaj z zmanjševanjem pretoka vroče vode kot odpiranjem hladne vode na pipi.
 • Namestitev prhe z nizko pretočno glavo, omejevalca pretoka in namestitev aeratorja, ki primeša zrak, vodi k zmanjšanju pretoka vode in s tem k zmanjšanju porabe.
 • Med ščetkanjem zob zapiraj vodo in tako prihrani 13,5 litrov vode na minuto.
 • Med šamponiranjem zapiraj vodo.
 • Med miljenjem rok zapiraj vodo.
 • Pri kuhanju uporabljaj primerno veliko posodo. S preveliko posodo porabiš več vode.
 • Vodo, v kateri si opral/a solato ali sadje, uporabi za zalivanje rož.
 • Ne uporabljaj tekoče vode za taljenje zmrznjene hrane.
 • Tesno zapiraj vodovodne pipe po uporabi.
 • Operi perilo šele takrat, ko ga je dovolj za en boben. Tako lahko prihraniš tudi do 5.000 litrov vode na mesec.
 • Ko menjaš vodo v akvariju je ne zlij v odtok, ampak z njo zalij rože.
 • Vrt zalivaj zgodaj zjutraj ali zvečer, ko je izhlapevanje vode manjše.
 • Za hladne napitke postavi v hladilnik vrč vode. Ne pripravljaj si jih s tekočo vodo iz pipe, saj bo le tako sleherna kapljica prišla v žejni želodec in ne v odtočni kanal.
 • Poskusi se prhati manj kot 5 minut. Tako boš prihranili tudi do 500 litrov vode na mesec.
 • Pri čiščenju akvarija, uporabi vodo za zalivanje rož. Ta voda je namreč bogata z dušikom in fosforjem. Tako dobiš brezplačno in poceni gnojilo.
 • Izberi si kozarec, iz katerega boš vsak dan pil/a vodo. Tako se izogneš velikemu  števili umazanih kozarcev in pranju.
 • Nauči otroke, da bodo po vsaki uporabi tesno zapirali pipe.
 • Namoči posodo, na katero se je prijela hrana, namesto da voda teče, medtem ko hrano drgnete s površine.
 • Papirčke, robčke in podobno meči v smeti in jih ne splakuj v straniščni školjki.
 • Hrano kuhaj v čim manjši količini vode. S tem ne boš samo prihranil/a vode, temveč hranilne snovi.
 • Zapri vodo med britjem. Tako prihraniš do 450 litrov vode na teden.
 • Če ti kocka ledu po nesreči pade na tla, je ne zavrži v korito, temveč jo položite k lončnici, ki bo vodo vpila.

Pivovarna Laško Union d.o.o.

Pivovarniška ulica 2
SI1OOO — Ljubljana
ID za DDV: 90355580
Matična številka: 5049318
Telefon: 01 471 72 17
Fax: 01 471 72 55
Elektronski naslov: info.plu@heineken.com
WWW: www.pivovarnalaskounion.si