Metoda Skovik
Sem Metoda Skovik. Tu sem zato, da vam predstavim lepote in bogastvo naših host. Pridi v hribe v našo družbo. Gremo v hribe?

SLOVENSKA DREVESA


Pri nas o naravi ne samo govorimo, ampak jo varujemo, se v procesih odgovorno in trajnostno vedemo ter izobražujmo. Kakovostna voda je za nas izredno pomembna. Tega se zavedamo in ogromno naporov usmerjamo v zaščito in varovanje vodnih virov. Tako sta izvirska voda Oda in naš gozd, katerega del drevesnih vrst smo že spoznali, dobila ambasadorko, Metodo Skovik.

METODA SKOVIK

Osebna izkaznica

Splošne značilnosti: Sem Metoda Skovik. Za prijatelje Oda. Hči čuka, ki je oženil sovo. Za zajtrk najraje pomalicam kisle gliste. Najljubši pesnik je Čuk na palici, med tem ko je moje najljubše opravilo zavijanje z očmi.

Kdo sem

Sem hči čuka ki je oženil sovo. Ne glede na to, da zelo rada in pogosto zavijam z očmi, je moja narava zelo prijazna. Hu-Hu-do rada se družim in delim svojo učenost. Zato se najbolje počutim v družbi znanja in ustvarjalnosti željnih bitij, najraje otrok, pa tudi odrasli niso od muh ;) . Torej, vsi, ki jih zanima kaj novega zvedeti o drevesih, gozdnih prebivalcih, procesih, ki potekajo v naši naravi in kaj jih poganja, so povabljeni v mojo družbo.

Kako me prepoznate

No, če bi slučajno zgrešili moje velike oči, me prepoznate po krasni mornarski opravi, razmršenem perju, krasnem krilcu, zagotovo pa ne boste spregledali mojih čednih pikastih »spodnjic«, ki čisto v merah olike kukajo izpod krila. Brez strahu me lahko pocukate za komolec, vam povem kakšno zgodbo ali vas odpeljem v kreativni svet...

Kje me srečate

Dogodek GVH na Mrzlici
Najprej vas letos povabim v hribe, kjer bomo spoznavali bogastvo naših host. Na vrhu-hu vsakega pohoda v okviru akcije Gremo v hribe bom med 10. in 14. uro za vse hu-hu-domušne ter radovedne smrklje in mulce pripravila poučne dejavnosti, polne zabave. Veselim se, da bomo skupaj trli trde orehe. Vrhu–hunsko se bomo zabavali. Vse o dogodkih si lahko prebereš tukaj: http://www.gremovhribe.si Če me na omenjenih dogodkih zamudiš, se bom poleg njih mudila tudi v domačem okolju, v Laškem v okviru prireditve Pivo in cvetje, potepala se bom tudi po centru štajerske, v Mariboru v okviru Festivala Lent, pa tudi v Ljubljano me zanese pot.

Kako so se zabavali v moji družbi

Dogodek GVH na Zelenici
Za nami je že nekaj dogodkov, na katerih smo se odlično zabavali. Skupaj smo ustvarjali in se tudi kaj pametnega naučili. Recimo, da javor sodi med rastline, ki naj bi imele čarobno moč na področju denarja in da je eden najbolj cenjenih domačih listavcev. Niste vedeli, kajne? No, vse to in še več znanja nosim v svojem malem mezinčkastem kremplju. Svojo družbo sem naučila, kako se lahko kar sami neboleče tetovirajo in kako iz najrazličnejših materialov izdelajo mojo dvojnico. Zanimanje in navdušenje ob spoznavanju principa delovanja sitotiska, barvanju natisnjenega, ustvarjanju in barvanju sovic, filtriranja vode in spoznavanju zanimivih dejstev o drevesih je bilo izjemno. Na delavnici Možganovadbe smo skupaj s Sonjo spoznali nove načine razmišljanja in potrenirali naše možgančke v skrbi, da ne zakrnijo in se vkalupijo v čredne vzorce. Razmišljanje in ustvarjanje pod krošnjami sta dobro dela tako mladim kot starim. To in še več pripravljam za vas, pridružite se mi!

Gradiva za mularijo

Dogodek GVH na Zelenici
Za spretne prste in kreativne glave so na voljo zanimive vsebine: http://www.gremovhribe.si/metoda-skovik/gradiva-za-mularijo

Beseda o avtorjih

V nadgradnji projekta spoznavanja slovenskih dreves smo k sodelovanju povabili dve odlični slovenski oblikovalki in ilustratorki, Tejo Kleč in Milanko Fabjančič, ki sta našo zgodbo dreves s spremljajočo vsebino prevedli v grafiko in ilustracije, »slika« pa je z njuno pomočjo dobila tudi »ton«. Pri izvirski vodi Oda, ki izvira iz gozdnega izvira, nam njen naravni prostor narekuje smer, kje smo še posebej angažirani. V letu prenove, 2013, smo v sodelovanju s strokovnjaki iz posameznih področij pričeli spoznavati drevesa. Tako je v letu 2014 nastal obsežen zapis o devetih vrstah dreves slovenskega gozdnega bogastva, med katerimi seveda ne manjka bukev, kraljica gozda in "zavetnica" izvira Lurd. V letu 2015 smo obstoječe zapise o drevesih prevedli v očem prijazno in zanimivo podobo, da bi prišla do čim širše množice. Kar je zelo pomembno, je, da ima Metoda Skovik svojo osebnost. Ni le lik ali še manj, maskota, temveč ima pomembno vlogo pri sporočanju pomembnih vsebin povezanih z varovanjem okolja, ki jih je nujno prenašati na mlajše generacije. Avtorici se predstavita v intervjujih Apparatus: Teja: http://apparatus.si/teja-klec/ Milanka: http://apparatus.si/milanka-fabjancic/